DOĞA MANŞET SOKAK

Antalyalılar HES projesine karşı ÇED toplantısında: Birileri üç kuruş kazanacak diye suyumuzla, geçim kaynağımızla oynamayın

Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Doyran Mahallesi’nde yapılması planlanan ve 11 mahalleyi etkileyecek HES projesinin ÇED toplantısına bölge halkı yoğun ilgi gösterdi. Bölge halkı, “Birileri üç kuruş kazanacak diye suyumuzla, geçim kaynağımızla oynamayın” dedi

Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Doyran Mahallesi’nde yapılması planlanan ve 11 mahalleyi etkileyecek HES projesinin ÇED toplantısına bölge halkı yoğun ilgi gösterdi.

ANTALYA KONYAALTI’NDA HES PROJESİNE 11 MAHALLE AYAKLANDI

Cami anonsu: “Köyümüzde ‘HES’e hayır’ toplantısı yapılacak”
ÇED toplantısına doğa savunucuları, yöre dernekleri, demokratik kitle örgütleri, meslek örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri de katıldı. Toplantı öncesinde Doyran Cami imamı, minareden bütün köylerden duyacak şekilde yaptığı anonsta “Köyümüzde ‘HES’e hayır toplantısı’ yapılacaktır. Katılmanız önemle rica olunur” dedi.

“Sekiz asırlık yurdumda niye zehir içiyoruz?”
Doyran Mahallesi’nde yapılan ÇED toplantısında söz alan bir köylü daha önce yapılan HES’lerin etkisini şöyle anlattı:

Bakın burada evlerin ikinci katına bile su çıkmıyor artık. Manavgat’ta Oymapınar Barajı’nın kaynağı, dünyanın beşinci tatlı su kaynağıdır. Önünü kapatmışız barajla. Altına bir baraj daha. Alt tarafa sondaj vurduğunuz zaman bile su çıkmıyor. Şu ovadaki tarımsal kuyular nereden beslenecek? Bu vadideki hayvanlar ne olacak?

Köylü devamında şunları söyledi:

Birisi üç kuruş para kazanacak diye telafisi mümkün olmayan zararlar vermeyin. Ekmeğimizle, aşımızla, suyumuzla, geçim kaynağımızla oynamayın. Bu arkadaş elektrik üretecekse, güneş enerjisi var, başka sistemler var, gitsin başka yerde üretsin. Sekiz asırlık yurdumda niye zehir içiyoruz, niye dinamit koyuyor? Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı, bu çevrenin bozulacağını, bu derelerin kuruyacağını, bu hayvanların beslenemeyeceğini … Şu köylere bakın. Son evlerden sonra ormanları korur mu birleri? Bu çevreyi koruyacağız diye uğraşıyoruz. Lütfen bir de bu çıkmasın!

“OLMAYAN SUYA HES OLMAZ”

Doyran deresi yılda neredeyse üç ay akıyor. Yılın geri kalanında neredeyse hiç su akmıyor. Derenin aktığı gölette biriken su da civar köylerin tarımsal faaliyetinde kullanılıyor. Köylüler, ÇED toplantısında “Olmayan suya HES olmaz” yazılı dövizler taşıdı.

Projeye göre dereye kurulması planlanan HES’in gücü 8 MW. Ancak bu HES’i çalıştıracak kadar suyun olmadığı ifade ediliyor. HES’in çalıştırılabilmesi için suyun biriktirilip basınçla verilmesi gerekmekte. Bu da civar köylerin yaz boyunca tamamen susuz kalacağı anlamına geliyor.

Şirket suyun 850 metre yükseklikten bırakılmasından kaynaklı açığa çıkan enerjinin kullanılacağını, dolayısıyla bu suyun da yeterli olacağını iddia ediyor. ÇED toplantısında söz alan Av. Tuncay Koç, teknik olarak bunun mümkün olduğunu ancak bunun mümkün olabilmesi için oradaki yamacın da tıraşlanması gerektiğini, bunun da civar köylerde yüksek oranda toz yaratacağını ve tarımsal faaliyetleri engelleyeceğini ifade etti.

“Halk kendi toprağına sahip çıkmazsa, bakanlıktan umudumuz yok”
Koç, konuşmasının devamında son 30 yılda 86 bin ÇED başvurusuna “ÇED olumlu” veya “ÇED gerekli değildir” kararı verilirken yalnızca 77 projenin “ÇED olumsuz” kararı verildiğini hatırlattı. Koç devamında “Yani halk kendi toprağına sahip çıkmazsa bakanlıklardan, valiliklerden bir umudumuz yok. Toprağımıza, ormanımıza sahip çıkacağız” dedi.

AKP DE KARŞI ÇIKMAK ZORUNDA KALDI

Son dönemde yapılan seçimlerde bölgeden çıkan oyların çoğunluğunu alan AKP, bölge halkının tepkisi sonucu projenin karşısında konumlanmak durumunda kaldı. Toplantıya katılan isimlerden biri olan AKP Konyaaltı İlçe Başkanı Tayfun Bayar, “Hiçbir vatandaşımızın mağdur edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu projenin karşısındayız ve gerekli mercilere bu durumu ilettik” ifadelerini kullandı. Bayar’ın sözleri, zaman zaman halk tarafından kesildi.

Benzer Yazılar